SOOB Subsidie 2021


Opleidingen op het gebied van veiligheid
De sector kent relatief veel risico’s als het gaat om aanrijd- en valgevaar, fysieke belasting en agressie en geweld. Daarom wordt er subsidie verstrekt op opleidingen op het gebied van veiligheid. Voor branchekwalificerende opleidingen op het gebied van veiligheid wordt een extra hoge subsidie verstrekt. Daarbij gaat het om opleidingen met een branchekwalificerend examen zoals Veiligheidscertificaat Vorkheftruck en Reachtruck, Veiligheidsadviseur Wegvervoer en Vakbekwaamheid Gevaarlijke Stoffen.
 
 
Subsidie voor rijopleidingen
In 2021 stelt de sector opnieuw subsidie beschikbaar om nieuwe chauffeurs (via doorstroom en zij-instroom) en kraanmachinisten (via doorstroom) op te leiden. Hiermee ondersteunt SOOB werkgevers en werknemers in hun verdere groei en ontwikkeling.

Doorstroom
Je kunt met 65% subsidie op het lesgeld kandidaten opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Aan deze regeling zijn o.a. de volgende voorwaarden verbonden.
 
  • Voordat de kandidaat aan de opleiding begint, wordt hij/zij getest. Alleen kandidaten met een positief testadvies komen voor subsidie in aanmerking.*
  • De kandidaat is in dienst bij een werkgever die afdraagt aan SOOB. Dit kan ook een kandidaat zijn die bij een andere werkgever heeft gewerkt, als deze maar afdraagt aan SOOB.
  • Je biedt de kandidaat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan als chauffeur goederenvervoer.
  • De kandidaat betaalt geen eigen bijdrage. Jij betaalt alle niet-subsidiabele kosten van de opleiding.
*: Je kunt een negatieve testuitslag naast je neerleggen. Je ontvangt de subsidie dan pas nadat de kandidaat de opleiding met succes heeft afgerond.

Zij-instroom
Je kunt met 50% subsidie op het lesgeld kandidaten opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Aan deze regeling zijn o.a. de volgende voorwaarden verbonden.
  • Voordat de kandidaat aan de opleiding begint, wordt hij/zij getest. Je kunt alleen subsidie aanvragen voor kandidaten met een positief testadvies.
  • Je vraagt van de kandidaat een maximale eigen bijdrage van 15% van de subsidiabele kosten.Voordat je de subsidie aanvraagt, bied je de kandidaat een baangarantie als chauffeur goederenvervoer voor ten minste één jaar en gemiddeld 32 uur per week. Of, alleen indien de kandidaat zij-instromer daarom verzoekt, op basis van tenminste twee jaar (24 maanden) en gemiddeld 24 uur per week.
  • De baangarantie gaat binnen één maand na het afronden van de opleiding in.
Subsidie voor branchekwalificerende opleidingen code 95
Deze subsidies zijn voor opleidingen voor het chauffeursvak, logistiek, middenkader en de sectoren verhuizen en verticaal transport, die opleiden voor een branchekwalificerend certificaat of diploma. De opleidingen dienen te worden afgesloten met een officieel en onafhankelijk examen. Het is belangrijk dat werknemers over diploma's kunnen blijven beschikken. Daarom verstrekt SOOB subsidie op initiële opleidingen en op herhalingsopleidingen.

Heb je vragen? Neem dan contact op met het Mobiliteitscentrum van het Sectorinstituut via mobiliteit@stlwerkt.nl of 088-2596106.