Een praktijkexamen voor het T-rijbewijs duurt 85 minuten. Je legt het examen af op een Landbouwtrekker (LBT) met aanhangwagen.

Verloop van het praktijkexamen

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Je examinator controleert je identiteitsbewijs en of je bent geslaagd voor je theorie-examen. Nadat je enkele vragen over het voertuig hebt beantwoord, begint de rit. Die duurt ten minste 60 minuten.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op of je:
  • Veilig deelneemt aan het verkeer;
  • Het voertuig goed beheerst;
  • De verkeersregels correct toepast;
  • Besluitvaardig en sociaal rijdt;
  • Voldoende rekening houdt met de belangen van andere weggebruikers.
Voor een volledig overzicht kun je de praktijkexameneisen raadplegen. In de rijprocedure staat een uitgebreide omschrijving van het meest wenselijk gedrag van bestuurders. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de rit vul je het zelfreflectie formulier in terwijl de examinator de uitslag verwerkt. Daarna krijg je van de examinator te horen of je geslaagd bent. Ten slotte zal de examinator het zelfreflectie formulier met je bespreken.