Tractor (T)

Tractor rijbewijs halen Tilburg Den Bosch

HAAL JE TREKKERRIJBEWIJS BIJ bax Opleidingen


Tractorrijbewijs halen in Tilburg en regio Den Bosch? Wij kunnen je helpen! Sinds een aantal jaren heb je een tractorrijbewijs nodig om een trekker of tractor te mogen besturen. Dit rijbewijs wordt ook wel het T-rijbewijs genoemd. Wanneer je ouder bent dan 18 jaar heb je op dit moment nog geen T-rijbewijs nodig. 

Het T-rijbewijs haal je supersnel in twee simpele stappen:
 • Stap 1: Online theorieopleiding (examen vanaf 15,5 jaar)
 • Stap 2: In 2 of 3 dagen een spoedopleiding (vanaf 16 jaar)
Heb je voor 1 juli 2015 het autorijbewijs gehaald en ben je ouder dan 18? Dan kun je bij het gemeentehuis het T-rijbewijs laten bijschrijven. Dit kan tot 1 juli 2025.

THEORIE E-LEARNING

Het leren van de theorie voor het T-rijbewijs wordt gedaan met een E-learning pakket. Thuis kan alle stof via de computer geleerd worden. Het theorie examen bestaat uit 50 vragen. Wanneer je 37 of meer vragen goed beantwoordt ben je geslaagd.

PAKKETTEN

PAKKETTEN

Prijzen per 01-01-2022 (Prijswijzigingen voorbehouden)
  Excl. BTW
A:   8 lesuren + praktijkexamen €  1.219,00
B: 12 lesuren + praktijkexamen €  1.579,00
C: 16 lesuren + praktijkexamen €  1.939,00
D: 20 lesuren + praktijkexamen (MEEST GEKOZEN!) €  2.299,00
E: 24 lesuren + praktijkexamen €   2.659,00

PAKKETTEN

Prijzen per 01-01-2022 (Prijswijzigingen voorbehouden)
  0-tarief
A:   8 lesuren + praktijkexamen €   1.266,00
B: 12 lesuren + praktijkexamen €   1.644,00
C: 16 lesuren + praktijkexamen €   2.022,00
D: 20 lesuren + praktijkexamen (MEEST GEKOZEN!) €   2.400,00
E: 24 lesuren + praktijkexamen €   2.778,00

Voor particulieren geldt er een BTW vrijstelling onder het 0-tarief.
 

Praktijk

PRAKTIJKOPLEIDING TRACTOR

Nadat je bent geslaagd voor de theorie mag je beginnen met de praktijk. De minimale leeftijd om op examen te mogen is 16 jaar. 

De praktijk voor het T-rijbewijs is in 2 á 3 dagen te doorlopen. De opleiding bestaat uit gemiddeld 12 uur rijles en een praktijkexamen. De lessen en het praktijkexamen worden afgenomen vanaf onze hoofdlocatie in Drunen. Binnenkort is het ook mogelijk om in Tilburg praktijkles te volgen. 

We starten altijd met een eerste rijles van een uur. Dit is een adviesles. Tijdens deze les bepaalt de instructeur hoeveel rijlessen er nodig zijn om het rijbewijs te halen. 

VERLOOP VAN HET PRAKTIJKEXAMEN

Een praktijkexamen voor het T-rijbewijs duurt 85 minuten. Je legt het examen af op een Landbouwtrekker (LBT) met aanhangwagen.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Daarnaast beoordeelt hij of zij of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op of je:
 • Veilig deelneemt aan het verkeer
 • Het voertuig goed beheerst
 • De verkeersregels correct toepast
 • Besluitvaardig en sociaal rijdt
 • Voldoende rekening houdt met de belangen van andere weggebruikers

Direct na afloop van de rit vul je het zelfreflectie formulier in terwijl de examinator de uitslag verwerkt. Daarna krijg je van de examinator te horen of je geslaagd bent. Ten slotte zal de examinator het zelfreflectie formulier met je bespreken.

TARIEVEN

PRAKTIJKLESSEN

Prijzen per 01-01-2022 (Prijswijzigingen voorbehouden)
  Excl. BTW 0-tarief
Praktijkles per uur €    90,00 €    94,50
Praktijkexamen incl. leges CBR €  499,00 €  510,08
Eigen Verklaring (nodig bij aanvraag praktijkexamen) €    41,50 €    41,50

THEORIELESSEN

Prijzen per 01-01-2022 (Prijswijzigingen voorbehouden)
  Excl. BTW      0-tarief
Theoriecursus e-learning incl. theorie-examen € 123,00 €   127,00
Theorie-examen €   62,00 €   59,75
Theorie-examen individueel € 114,55 €   120,80

TERMINAL TREKKER

Terminal trekker rijbewijs Tilburg


Terminal trekker rijbewijs halen in Tilburg en regio Den Bosch?

Een terminal trekker is een voertuig dat gespecialiseerd is in het vervoeren van zware lading over een korte afstand. Denk hierbij aan het verplaatsen van opleggers en containers. Het voertuig wordt vaak ingezet in havens, op vliegvelden en bij zware industriële bedrijven. 

Wil je gaan rijden met een terminal trekker op de openbare weg? Dan heb je een T-rijbewijs nodig.

Een terminal trekker wordt gezien als een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) en daarvoor geldt in Nederland op eigen/afgesloten terrein geen rijbewijsplicht. Wanneer je alleen op eigen/afgesloten terrein gebruik maakt van de terminal trekker heb je 'slechts' een certificaat nodig om aan te tonen dat je veilig kunt werken met het voertuig. Voorwaarde is wel dat je minimaal 18 jaar oud bent. 
 
Terminal Trekker Rijbewijs Tilburg

Subsidie

COLLAND ARBEIDSMARKT

Werknemers in de sectoren Dierhouderij, Paddenstoelen en Open Teelten kunnen een tegemoetkoming aanvragen in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs.


De invoering van het T-rijbewijs heeft grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van de agrarische ondernemers. De signalen die de LTO-organisaties hierover hebben ontvangen zijn opgepakt. In overleg met FNV en CNV Vakmensen is gezocht naar een mogelijkheid om de kosten voor het behalen van de T-rijbewijs enigszins te drukken.

Daarom stellen partners (Cumela Nederland, FNV Agrarisch en Groen, CNV vakmensen en Vakvereniging Het Zwarte Corps) via het Colland Arbeidsmarktfonds een vergoeding van € 700 beschikbaar als tegemoetkoming in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs.

Cursusgroepenregeling

De subsidie voor het T-rijbewijs is onderdeel van de cursusgroepenregeling. Werknemers kunnen de subsidie aanvragen in CAS, het digitale administratiesysteem van het fonds Colland Arbeidsmarkt. Het gaat hier om een eenmalige vergoeding van kosten die zijn gemaakt voor het behalen van het T-rijbewijs.

 
CUMELA

Praktijkervaring opdoen bij een erkend leerbedrijf (beroepspraktijkvorming) is een belangrijk onderdeel bij de opleidingen. Groen, Grond, Infra. Hiervoor heb je het T-rijbewijs nodig. Om het vak te leren moet je immers ook met trekkers of machines op de openbare weg kunnen rijden.


Het behalen van het T-rijbewijs is een flinke investering. Maar als je aan de slag wilt in de loonwerksector (Cumela-sector) is het een goede en noodzakelijke investering in de toekomst. De kosten voor het T-rijbewijs kunnen een drempel zijn om voor Groen, Grond, Infra opleidingen te kiezen. Omdat we graag goede en vakbekwame medewerkers hebben in de sector proberen we deze drempel zo laag mogelijk te houden.

Om de vergoeding te krijgen moet je aan enkele voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn:
 • Je haalt het T-rijbewijs in het eerste schooljaar (met ingang van 2016-2017) van je opleiding of maximaal 6 maanden voor de start van het eerste schooljaar.
 • Je volgt de beroepspraktijkvorming (BPV) bij een erkend leerbedrijf dat de cao-loonwerk (cao-LEO) toepast en de premies afdraagt aan Colland. Vraag of het bedrijf aan deze voorwaarden voldoet voor je een leerbedrijf kiest, anders heb je geen recht op de vergoeding!
 • Je volgt een van de volgende studierichtingen binnen de opleidingen Groen, Grond, Infra:
 1. Medewerker agrarisch loonwerk (niveau 2)
 2. Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk (niveau 3)
 3. Vakexpert agrarisch loonwerk (niveau 4)
 4. Medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 2)
 5. Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)
 6. Opzichter/uitvoerder groen en cultuurtechniek (niveau 4)
 7. Machinist grondverzet (Niveau 3)