Tractor (T-Rijbewijs)

Ik wil Starten

Vanaf 1 juli 2015 heeft u een tractorrijbewijs nodig om een trekker of tractor te mogen besturen. Dit rijbewijs wordt ook wel het T-rijbewijs genoemd. Wanneer u ouder bent dan 18 jaar heeft u op dit moment nog geen T-rijbewijs nodig. 

Het T-rijbewijs haalt u supersnel in twee simpele stappen:
 • Stap 1: Online theorieopleiding (examen vanaf 15,5 jaar)
 • Stap 2: In 2 of 3 dagen een spoedopleiding (vanaf 16 jaar)

Heeft u voor 1 juli 2015 het autorijbewijs gehaald en bent u ouder dan 18? Dan kunt u bij het gemeentehuis het T-rijbewijs laten bijschrijven. Dit kan tot 1 juli 2025.

Praktijkopleiding tractor

Nadat u bent geslaagd voor de theorie mag u beginnen met de praktijk. De minimale leeftijd om op examen te mogen 16 jaar. 

De praktijk voor het T-rijbewijs is in 2 á 3 dagen te doorlopen. De opleiding bestaat uit gemiddeld 12 uur rijles en een praktijkexamen. De lessen en het praktijkexamen worden afgenomen vanaf ons kantoor in Elshout. 

We starten altijd met een eerste rijles van een uur. Dit is een adviesles. Tijdens deze les bepaalt de instructeur hoeveel rijlessen er nodig zijn om het rijbewijs te halen. 

Theorie E-learning

Het leren van de theorie voor het T-rijbewijs wordt gedaan met een E-learning pakket. Thuis kan alle stof via de computer geleerd worden. Het theorie examen bestaat uit 50 vragen. Wanneer u 37 of meer vragen goed beantwoordt bent u geslaagd.

Verloop van het praktijkexamen

Een praktijkexamen voor het T-rijbewijs duurt 85 minuten. Ga in de wachtruimte zitten tot je examinator je roept. Je legt het examen af op een Landbouwtrekker (LBT) met aanhangwagen.

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Je examinator controleert je identiteitsbewijs en of je bent geslaagd voor je theorie-examen. Nadat je enkele vragen over het voertuig hebt beantwoord, begint de rit. Die duurt ten minste 60 minuten.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op of je:
 • Veilig deelneemt aan het verkeer
 • Het voertuig goed beheerst
 • De verkeersregels correct toepast
 • Besluitvaardig en sociaal rijdt
 • Voldoende rekening houdt met de belangen van andere weggebruikers
Voor een volledig overzicht kun je de praktijkexameneisen raadplegen. In de rijprocedure staat een uitgebreide omschrijving van het meest wenselijk gedrag van bestuurders. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Direct na afloop van de rit vul je het zelfreflectie formulier in terwijl de examinator de uitslag verwerkt. Daarna krijg je van de examinator te horen of je geslaagd bent. Ten slotte zal de examinator het zelfreflectie formulier met je bespreken.

Subsidie

Colland Arbeidsmarkt

Vanaf 1 september kunnen werknemers in de sectoren Dierhouderij, Paddenstoelen en Open Teelten een tegemoetkoming aanvragen in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs.

De invoering van het T-rijbewijs heeft grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van de agrarische ondernemers. De signalen die de LTO-organisaties hierover hebben ontvangen zijn opgepakt. In overleg met FNV en CNV Vakmensen is gezocht naar een mogelijkheid om de kosten voor het behalen van de T-rijbewijs enigszins te drukken.

Cursusgroepenregeling

De subsidie voor het T-rijbewijs is onderdeel van de cursusgroepenregeling. Werknemers kunnen de subsidie aanvragen in CAS, het digitale administratiesysteem van het fonds Colland Arbeidsmarkt. Het gaat hier om een eenmalige vergoeding van kosten die zijn gemaakt voor het behalen van het T-rijbewijs.

 

Cumela

Praktijkervaring opdoen bij een erkend leerbedrijf (beroepspraktijkvorming) is een belangrijk onderdeel bij de opleidingen. Groen, Grond, Infra. Hiervoor heb je het T-rijbewijs nodig. Om het vak te leren moet je immers ook met trekkers of machines op de openbare weg kunnen rijden.

Het behalen van het T-rijbewijs is een flinke investering. Maar als je aan de slag wilt in de loonwerksector (Cumela-sector) is het een goede en noodzakelijke investering in de toekomst. De kosten voor het T-rijbewijs kunnen een drempel zijn om voor Groen, Grond, Infra opleidingen te kiezen. Omdat we graag goede en vakbekwame medewerkers hebben in de sector proberen we deze drempel zo laag mogelijk te houden.

Daarom stellen partners (Cumela Nederland, FNV Agrarisch en Groen, CNV vakmensen en Vakvereniging Het Zwarte Corps) via het Colland Arbeidsmarktfonds een vergoeding van € 700 beschikbaar als tegemoetkoming in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs.

Om de vergoeding te krijgen moet je aan enkele voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn:
 • Je haalt het T-rijbewijs in het eerste schooljaar (met ingang van 2016-2017) van je opleiding of maximaal 6 maanden voor de start van het eerste schooljaar.
 • Je volgt de beroepspraktijkvorming (BPV) bij een erkend leerbedrijf dat de cao-loonwerk (cao-LEO) toepast en de premies afdraagt aan Colland. Vraag of het bedrijf aan deze voorwaarden voldoet voor je een leerbedrijf kiest, anders heb je geen recht op de vergoeding!
 • Je volgt een van de volgende studierichtingen binnen de opleidingen Groen, Grond, Infra:
 1. Medewerker agrarisch loonwerk (niveau 2)
 2. Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk (niveau 3)
 3. Vakexpert agrarisch loonwerk (niveau 4)
 4. Medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 2)
 5. Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)
 6. Opzichter/uitvoerder groen en cultuurtechniek (niveau 4)
 7. Machinist grondverzet (Niveau 3)

Prijzen

Heb je vragen?

Wil je graag nog wat meer informatie voordat je aan de slag gaat met je T-rijbewijs? Neem dan gerust contact met ons op.

Theorielessen

 
Theorielessen Excl. BTW Incl. BTW      0-tarief
Theoriecursus e-learning incl. theorie-examen € 123,00 €  139,11 €   127,00
Theorie-examen €   62,00 €    65,30 €   59,75
Theorie-examen individueel € 114,55 €  129,93 €   120,80

Praktijklessen

Praktijklessen Excl. BTW Incl. BTW 0-tarief
Praktijkles per uur €    90,00 €  108,90 €    94,50
Praktijkexamen incl. leges CBR €  499,00 €  514,73 €  487,50
Eigen Verklaring (nodig bij aanvraag praktijkexamen) €    39,30 €   39,30 €    39,30

Pakketten

Pakketten Excl. BTW Incl. BTW 0-tarief
A:   8 lesuren + praktijkexamen €  1.219,00 €  1.417,89 €   1.266,00
B: 12 lesuren + praktijkexamen €  1.579,00 €  1.853,49 €   1.644,00
C: 16 lesuren + praktijkexamen €  1.939,00 €  2.289,10 €   2.022,00
D: 20 lesuren + praktijkexamen €  2.299,00 €  2.724,69 €   2.400,00
D: 20 lesuren + praktijkexamen €   2659,00 €   3160,29 €   2.778,00

Kosten die afgedragen moeten worden aan het CBR zijn vrijgesteld van BTW.
Voor particulieren geldt er een BTW vrijstelling onder het 0-tarief