Nascholing Code 95

Nascholing beroepschauffeurs code 95

Sinds september 2009 moeten alle vrachtwagenchauffeurs verplicht nascholing volgen om hun vakbekwaamheid te verlengen, oftewel code 95. Hetzelfde geldt voor buschauffeurs. De vakbekwaamheid voor chauffeurs is vijf jaar geldig. De verplichte nascholing code 95 bestaat uit 35 uur. Alleen gecertificeerde scholingscursussen tellen mee voor de verlenging. Ook chauffeurs die al in het bezit zijn van een onbeperkt geldig chauffeursdiploma hebben te maken met een beperking van de geldigheid.

Als u geen code 95 heeft:

  • Dan mag u niet meer beroepsmatig rijden
  • Riskeert u een boete van €800,-
  • Bent u niet verzekerd

Cursusaanbod

Cursuskalender

Klassikale cursussen

Bax Verkeersopleidingen verzorgt uiteraard nog steeds diverse klassikale cursussen voor de Code 95.

In onze bijgesloten prijslijst vindt u tevens een cursusoverzicht waarin u onze BHV, VCA, Heftruck, ADR cursussen en nog diverse andere cursussen kunt vinden die wij klassikaal aanbieden.

E-learning cursussen

Met dit unieke systeem kunnen wij u volledig ontzorgen bij de invulling van de verplichte nascholing. Een gedeelte van de cursussen kunt u volgen waar en wanneer u maar wilt, onderweg of thuis, ’s avonds of in het weekend. Na de zelfstandige e-learning hoeft u nog maar een halve dag per cursusdag/ module naar ons opleidingscentrum te komen. 

Meer over nascholing bij Bax

Wij zijn door CCV gecertificeerd als erkend opleider voor de nascholing en hebben een breed scala aan opleidingen en cursussen die mee kunnen tellen voor de verplichte nascholing. Wij begrijpen dat u er uiteraard naar streeft om de nascholing zoveel mogelijk op uw praktijksituatie van uw werk of bedrijf wilt laten aansluiten. Daarom vindt u in ons cursusoverzicht een diversiteit aan branche,- en beroepsgerichte cursussen.

We bieden zowel theoretische klassikale cursussen als praktijkgerichte cursussen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om het complete nascholingspakket van 35 uur via e-learning te doen waardoor u nog maar 16,5 uur klassikaal les hoeft te volgen.

Deze nascholingscursussen worden gegeven bij onze vestiging, maar kunnen ook incompany verzorgd worden. Nascholingspakketten kunnen in overleg met u samengesteld en ingevuld worden. Wilt u hier meer informatie over, dan helpen wij u daar graag mee.

Is de richtlijn verplicht?

Alle EU-landen zijn verplicht om de regelgeving voor hun huidige en aankomende chauffeurs in te voeren. Hierdoor ontstaat er uniformiteit in de eisen die gesteld worden aan Europese chauffeurs. In Nederland is CCV in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering van de Richtlijn Vakbekwaamheid.

Vrachtautochauffeurs die vóór 10 september 2009 al in bezit zijn van rijbewijs C, hebben tot september 2016 de tijd om aan hun nascholingsverplichting te voldoen. Daarna moeten zij iedere vijf jaar hun Vakbekwaamheid (code 95) verlengen, steeds door het volgen van 35 uur nascholing. De enige vereiste is dat chauffeurs van de 35 uur nascholing minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining volgen. Iedereen die na 10 september 2009 zijn rijbewijs C en Code 95 heeft behaald, valt direct binnen de vijfjaarlijkse nascholingscyclus.

Nascholing gevolgd

Op mijn.cbr.nl kunt u bekijken welke CCV-diploma’s, certificaten en nascholingsuren u heeft behaald. Vanwege de bescherming van uw privacy kunt u inloggen via uw DigiD.

Zodra u de verplichte 35 uur nascholing heeft gevolgd, kunt u bij de gemeente de geldigheid van de code 95 laten verlengen met 5 jaar. Afhankelijk van de geldigheidsduur van uw rijbewijs kan het zijn dat u tegelijkertijd uw rijbewijs moet verlengen. In veel gevallen lopen de geldigheidsdatum van rijbewijs en code 95 niet gelijk. Om u te helpen bij het bepalen van het moment van vernieuwing van uw rijbewijs en verlengen van de code 95 kunt u gebruik maken van de informatie op www.rijbewijs.nl.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0416-372450 of stuur een email naar info@baxverkeersopleidingen.nl.

SOOB Subsidie 2017

De komende jaren zijn er in de sector Transport en Logistiek veel nieuwe chauffeurs nodig en is het ook belangrijk dat werknemers goed opgeleid blijven. Door het verstrekken van subsidies via SOOB Subsidiepunt stimuleert SOOB het volgen van opleidingen en trainingen voor huidige én toekomstige medewerkers in de bedrijfstak. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek verzorgt de uitvoering van het subsidiebeleid.
 
Extra subsidie Veiligheid
De sector kent relatief veel risico’s als het gaat om arbeidsomstandigheden. Daarom wordt er op opleidingen op het gebied van veiligheid € 100,- euro of meer subsidie per opleiding verstrekt. Daarbij gaat het om o.a. VCA, fysieke belasting, criminaliteitspreventie en sociale veiligheid. Voor een aantal branchekwalificerende opleidingen die worden afgesloten met een examen, geldt een extra hoge subsidie. Bijvoorbeeld Veiligheidscertificaat Heftruck en Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke stoffen.
 
Subsidie voor rijopleidingen
Veel transportbedrijven hebben al te maken met een tekort aan chauffeurs. Het opleiden van nieuwe chauffeurs is de komende jaren cruciaal. Dankzij subsidies van SOOB en SZW voor het sectorplanproject '2000 chauffeurs gezocht' kan dit met 80% subsidie op het lesgeld. U geeft de kandidaat een baangarantie van minstens één jaar. Start wel op tijd. Om van de subsidie gebruik te kunnen maken, moet de kandidaat uiterlijk 31 december 2017 klaar zijn met de opleiding. Kijk hier voor de voorwaarden van deze regeling. Wilt u medewerkers die al bij u in dienst zijn, opleiden tot chauffeur? SOOB verstrekt subsidie op alle onderdelen van de Rijopleiding. Over de subsidiabele uurprijs ontvangt u 35% subsidie. Kijk hier voor de voorwaarden van deze regeling.
 
Subsidie voor branchekwalificerende opleidingen code 95)
Het aanbod van branchekwalificerende opleidingen voor chauffeurs, kraanmachinisten en verhuizers, logistiek medewerkers en middenkader blijft bestaan. Voor code 95 is de nieuwe periode van 5 jaar ingegaan. Voor alle praktijkdagen die u in 2017 laat uitvoeren, ontvangt u in 2017 nog een subsidie van € 100,- subs.
 
Belangrijk: vraag subsidie aan voordat de opleiding van start gaat
Het aanvragen van subsidie kunt u snel en gemakkelijk regelen via SOOB Subsidiepunt. Heeft u nog niet eerder subsidie aangevraagd, dan kunt u zich hier registreren. U ontvangt dan een e-mail met uw persoonlijke login gegevens. Het is belangrijk dat u de subsidie aanvraagt voordat de opleiding van start gaat. U kunt uw aanvraag indienen vanaf drie maanden voor de startdatum van de opleiding tot op de dag waarop de opleiding van start gaat. Na de startdatum of na afloop van de opleiding is het niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen.
 
Opleiders en exameninstellingen
Wilt u medewerkers met subsidie opleiden? Dan kunt u terecht bij meer dan 160 Gecertificeerd opleiders Transport & Logistiek. Voor alle branchekwalificerende opleidingen die worden afgesloten mt een officieel en onafhankelijk examen, geldt dat dit examen wordt afgenomen door een goedgekeurde exameninstelling.