Nascholing Code 95

Nascholing beroepschauffeurs code 95

Sinds september 2009 moeten alle vrachtwagenchauffeurs verplicht nascholing volgen om hun vakbekwaamheid te verlengen, oftewel code 95. Hetzelfde geldt voor buschauffeurs. De vakbekwaamheid voor chauffeurs is vijf jaar geldig. De verplichte nascholing code 95 bestaat uit 35 uur. Alleen gecertificeerde scholingscursussen tellen mee voor de verlenging. Ook chauffeurs die al in het bezit zijn van een onbeperkt geldig chauffeursdiploma hebben te maken met een beperking van de geldigheid.

Als u geen code 95 heeft:

 • Dan mag u niet meer beroepsmatig rijden
 • Riskeert u een boete van €800,-
 • Bent u niet verzekerd

Cursusaanbod

Cursuskalender

Klassikale cursussen

Bax Verkeersopleidingen verzorgt uiteraard nog steeds diverse klassikale cursussen voor de Code 95.

In onze bijgesloten prijslijst vindt u tevens een cursusoverzicht waarin u onze BHV, VCA, Heftruck, ADR cursussen en nog diverse andere cursussen kunt vinden die wij klassikaal aanbieden.

E-learning cursussen

Met dit unieke systeem kunnen wij u volledig ontzorgen bij de invulling van de verplichte nascholing. Een gedeelte van de cursussen kunt u volgen waar en wanneer u maar wilt, onderweg of thuis, ’s avonds of in het weekend. Na de zelfstandige e-learning hoeft u nog maar een halve dag per cursusdag/ module naar ons opleidingscentrum te komen. 

Meer over nascholing bij Bax

Wij zijn door CCV gecertificeerd als erkend opleider voor de nascholing en hebben een breed scala aan opleidingen en cursussen die mee kunnen tellen voor de verplichte nascholing. Wij begrijpen dat u er uiteraard naar streeft om de nascholing zoveel mogelijk op uw praktijksituatie van uw werk of bedrijf wilt laten aansluiten. Daarom vindt u in ons cursusoverzicht een diversiteit aan branche,- en beroepsgerichte cursussen.

We bieden zowel theoretische klassikale cursussen als praktijkgerichte cursussen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om het complete nascholingspakket van 35 uur via e-learning te doen waardoor u nog maar 16,5 uur klassikaal les hoeft te volgen.

Deze nascholingscursussen worden gegeven bij onze vestiging, maar kunnen ook incompany verzorgd worden. Nascholingspakketten kunnen in overleg met u samengesteld en ingevuld worden. Wilt u hier meer informatie over, dan helpen wij u daar graag mee.

Is de richtlijn verplicht?

Alle EU-landen zijn verplicht om de regelgeving voor hun huidige en aankomende chauffeurs in te voeren. Hierdoor ontstaat er uniformiteit in de eisen die gesteld worden aan Europese chauffeurs. In Nederland is CCV in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering van de Richtlijn Vakbekwaamheid.

Vrachtautochauffeurs die vóór 10 september 2009 al in bezit zijn van rijbewijs C, hebben tot september 2016 de tijd om aan hun nascholingsverplichting te voldoen. Daarna moeten zij iedere vijf jaar hun Vakbekwaamheid (code 95) verlengen, steeds door het volgen van 35 uur nascholing. De enige vereiste is dat chauffeurs van de 35 uur nascholing minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining volgen. Iedereen die na 10 september 2009 zijn rijbewijs C en Code 95 heeft behaald, valt direct binnen de vijfjaarlijkse nascholingscyclus.

Nascholing gevolgd

Op mijn.cbr.nl kunt u bekijken welke CCV-diploma’s, certificaten en nascholingsuren u heeft behaald. Vanwege de bescherming van uw privacy kunt u inloggen via uw DigiD.

Zodra u de verplichte 35 uur nascholing heeft gevolgd, kunt u bij de gemeente de geldigheid van de code 95 laten verlengen met 5 jaar. Afhankelijk van de geldigheidsduur van uw rijbewijs kan het zijn dat u tegelijkertijd uw rijbewijs moet verlengen. In veel gevallen lopen de geldigheidsdatum van rijbewijs en code 95 niet gelijk. Om u te helpen bij het bepalen van het moment van vernieuwing van uw rijbewijs en verlengen van de code 95 kunt u gebruik maken van de informatie op www.rijbewijs.nl.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0416-372450 of stuur een email naar info@baxverkeersopleidingen.nl.

SOOB Subsidie 2019

De komende jaren zijn er in de sector Transport en Logistiek veel nieuwe chauffeurs nodig en is het ook belangrijk dat werknemers goed opgeleid blijven. Door het verstrekken van subsidies via SOOB Subsidiepunt stimuleert SOOB het volgen van opleidingen en trainingen voor huidige én toekomstige medewerkers in de bedrijfstak. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek verzorgt de uitvoering van het subsidiebeleid.
 
Opleidingen op het gebied van veiligheid
De sector kent relatief veel risico’s als het gaat om aanrijd- en valgevaar, fysieke belasting en agressie en geweld. Daarom wordt er subsidie verstrekt op opleidingen op het gebied van veiligheid. Voor branchekwalificerende opleidingen op het gebied van veiligheid wordt een extra hoge subsidie verstrekt. Daarbij gaat het om opleidingen met een branchekwalificerend examen zoals Veiligheidscertificaat Vorkheftruck en Reachtruck, Veiligheidsadviseur Wegvervoer en Vakbekwaamheid Gevaarlijke Stoffen.
 
 
Subsidie voor rijopleidingen
Hiermee ondersteunt SOOB werkgevers en werknemers in hun verdere groei en ontwikkeling. Als werkgever kun je medewerkers opleiden via de subsidieregeling ‘Basiskwalificatie Chauffeur Goederenvervoer (zij-instroom en doorstroom voor bedrijven) 2019’.

Doorstroom
Je kunt met 65% subsidie op het lesgeld kandidaten opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Aan deze regeling zijn o.a. de volgende voorwaarden verbonden. 
 
 • Voordat de kandidaat aan de opleiding begint, wordt hij/zij getest. Alleen kandidaten met een positief testadvies komen voor subsidie in aanmerking.*
 • De kandidaat is in dienst bij een werkgever die afdraagt aan SOOB. Dit kan ook een kandidaat zijn die bij een andere werkgever heeft gewerkt, als deze maar afdraagt aan SOOB.
 • Je biedt de kandidaat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan als chauffeur goederenvervoer. 
 • De kandidaat betaalt geen eigen bijdrage. Jij betaalt alle niet-subsidiabele kosten van de opleiding.
 • De subsidieregeling 2017 om doorstromers op te leiden met 35% subsidie is per 1 januari 2018 gestopt.
*) Je kunt een negatieve testuitslag naast je neerleggen. Je ontvangt de subsidie dan pas nadat de kandidaat de opleiding met succes heeft afgerond. 

Zij-instroom
Je kunt met 50% subsidie op het lesgeld kandidaten opleiden tot vrachtwagenchauffeur. Aan deze regeling zijn o.a. de volgende voorwaarden verbonden.
 • Voordat de kandidaat aan de opleiding begint, wordt hij/zij getest. Je kunt alleen subsidie aanvragen voor kandidaten met een positief testadvies.
 • Je vraagt van de kandidaat een maximale eigen bijdrage van 15% van de subsidiabele kosten.
 • Voordat je de subsidie aanvraagt, bied je de kandidaat een baangarantie als chauffeur goederenvervoer voor ten minste één jaar en gemiddeld 32 uur per week. De baangarantie gaat binnen één maand na het afronden van de opleiding in.
Subsidie voor branchekwalificerende opleidingen code 95)
Deze subsidies zijn voor opleidingen voor het chauffeursvak, logistiek, middenkader en de sectoren verhuizen en verticaal transport, die opleiden voor een branchekwalificerend certificaat of diploma. De opleidingen dienen te worden afgesloten met een officieel en onafhankelijk examen. Het is belangrijk dat werknemers over diploma's kunnen blijven beschikken. Daarom verstrekt SOOB subsidie op initiële opleidingen en op herhalingsopleidingen.