Elektrisch rijden is de toekomst

02-02-2021

Sommigen zagen het vroeger aan de looks van de auto maar tegenwoordig zijn steeds meer elektrische auto’s niet te onderscheiden van niet-elektrische auto’s.

elektrische-auto_20220822100046870

Voordelen en nadelen van elektrisch rijden
De meeste mensen zien weinig verschil tussen een elektrische auto en een brandstofauto. Toch zijn er zeker wel verschillen. Sommigen zagen het vroeger aan de looks van de auto maar tegenwoordig zijn steeds meer elektrische auto’s niet te onderscheiden van niet-elektrische auto’s. De verschillen zitten voornamelijk onder de motorkap. Bij een brandstofmotor zie je bougies, kleppen, kettingen en nog veel meer andere onderdelen. Bij een elektromotor zijn al deze onderdelen niet aanwezig. Een elektrische auto is vooral afhankelijk van zijn elektromotor en de accu. Leuk feitje: een elektrische auto heeft zo’n 7 tot 11 keer minder onderdelen dan een brandstofauto.

Elektrisch rijden is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn nog steeds twijfels bij consumenten. De meest genoemde reden is de actieradius van elektrische auto’s. Met actieradius wordt bedoeld: hoeveel kilometer kan je rijden op een volledig opgeladen accu (of een volle tank brandstof)? De meeste elektrische auto’s kunnen niet meer dan 400 kilometer rijden op een volledig opgeladen accu. Dat is niet veel als je het vergelijkt met bijvoorbeeld dieselauto’s. Sommige dieselauto’s zijn zo zuinig dat je met een volle tank meer dan 1000 kilometer kan rijden. Bij elektrische auto’s is het dus zeker een uitdagende sport om zo veel mogelijk kilometers te kunnen rijden voordat de accu leeg is!

One padel driving
Wist je dat een elektrische auto gebruik maakt van one padel driving? Met deze term wordt bedoeld dat je bijna geen gebruik hoeft te maken van het rempedaal. Als je tijdens het rijden het gaspedaal los laat om snelheid te verminderen of om minder hard door een bocht te gaan, dan remt de auto vanzelf af op de motor. Hiermee wordt er energie via de remmen terug geleverd aan de elektromotor om daarmee de accu weer op te laden. Met een mooi woord heet dit recuperatie of recuperatief rijden.

Weersomstandigheden
Ook de weersomstandigheden zijn bepalend voor de actieradius van een elektrische auto. Dit verschilt per seizoen. Warme weersomstandigheden zijn gunstiger voor de accu. Koude weersomstandigheden zijn juist tegenovergesteld. In de winter is het veel kouder waardoor de chemische reacties in het accupakket trager verlopen. Ook heb je in de winter de verwarming in de auto aan staan. Dit zorgt voor extra verbruik van elektriciteit. Ook functies zoals stoelverwarming of stuurverwarming hebben invloed op de actieradius. Zelfs het opladen van je smartphone zorgt voor een kleine afname van de actieradius!

Super snel je auto opladen
Gelukkig heeft Nederland in der loop van jaren ook veel plaats weten te creeren voor de elektrische laadpalen. Waar vroeger niemand bij de FastNet oplaadpunten stond was het in de zomer van 2019 dringen bij de laadpalen en stonden er rijen van vakantiegangers. Een volle accu van een Tesla kost gemiddeld 15 euro en hiermee kun je ongeveer 416 kilometer rijden. Het is dus financieel aantrekkelijk om elektrisch te gaan rijden.

De tank kosten zijn dus in vergelijking met een benzine auto zeer goedkoop, en bij een onderhoudsbeurt heb ook nog minder onderdelen nodig dus waarom is de aanschaf van een elektrische auto toch zo duur? Dit komt door het dure accupakket! De prijs van de accu bepaalt grofweg de helft van de totale prijs van een elektrische auto.

Range anxiety
Heb je last van range anxiety of vind je een elektrische auto vooralsnog te duur? In een hybride auto wordt het “beste” van beide werelden gebruikt. Een hybride heeft een brandstofmotor én een elektrische motor. Dit betekent dat er minder onderdelen van een brandstof auto worden gebruikt en dat er een kleinere accu van een elektrische auto worden gebruikt. Het voordeel? Door de toegevoegde accu verbruikt de benzinemotor gemiddeld minder brandstof en levert hij betere prestaties.

7 leuke feitjes over elektrisch rijden.

  1. Wist je dat de teller van het aantal laadplekken in 2020 op meer dan 50.000 staat?
  2. Laadplekken staan altijd vooraan of in het centrum van een stad. Dit geeft exta gemak, je hoeft dus nooit meer te zoeken naar een plekje.
  3. Wist je dat Een elektrische auto vaak meer weegt dan een auto die op fossiele brandstoffen rijdt, de reden hiervoor is omdat de accu vrij zwaar is.
  4. Wist je dat een gemiddelde autobezitter 38 uur per jaar in de file staat? Wanneer je in een elektrische auto hebt is dit in de file extra fijn en kun je echt even genieten van de rust ipv het geluid van de motor.
  5. Wist je dat: de snelste snelladers ter wereld in Nederland staat? Deze laad met een snelheid van 350 kWh, dat is zo snel dat er geen auto is die zo snel kan laden!
  6. Wist je dat de accu prijzen per 7 jaar 77% dalen? De kans is groot dat de prijzen van een elektrische auto nu dus nog even duur zijn. Maar hopelijk over een aantal jaar niet meer.
  7. Wist je dat: Diverse accu’s na 250.000 km nog steeds meer dan 90% van hun accu capaciteit hebben behouden?